woensdag 30 juni 2010

Exit EndNote en op naar RefWorks


Maakt u bij het schrijven van scriptie, paper, tijdschriftartikel of andere publikatie gebruik van het programma EndNote?
Of gebruikt u als docent EndNote om de literatuurlijst voor een online reader door te geven?
Dan zult u binnenkort moeten overstappen op RefWorks.
De UvA-licentie op EndNote loopt nl. af in juni 2011. In plaats daarvan heeft de UvA gekozen voor RefWorks.


Net als EndNote is dit een programma waarmee je literatuurverwijzingen kunt beheren en in een tekstverwerker kunt gebruiken.
Waarom deze keuze voor RefWorks?
1. RefWorks is veel makkelijker in het gebruik. (Ik herinner me inderdaad eindeloos gemodder met EndNote-filters).
2. RefWorks is op elke pc te gebruiken, ook thuis (er is alleen een internetbrowser nodig).
3. Na het afstuderen blijf je toegang houden tot het programma, zolang de UvA een licentie houdt.

Voor de enthousiastelingen die aan de UvA direct met RefWorks aan de slag willen, is het zaak nog even te wachten, omdat het noodzakelijke hulpprogramma Write-N-Cite pas begin september op alle UvA werk- en studieplekken wordt geïnstalleerd. Voor thuisgebruik kan iedereen het zelf installeren.
Wat al wel kan is een individueel account aanmaken. Studenten en medewerkers van de UvA kunnen dat gratis doen door op een UvA computer naar de RefWorks site te gaan en vervolgens te klikken op "Sign up for an individual account".
De onvolprezen afdeling Informatiediensten van de UB Amsterdam heeft handleidingen gemaakt voor het exporteren van titels naar RefWorks vanuit de UvA-catalogus, de Digitale Bibliotheek en diverse databases.
Zie: http://www.uba.uva.nl/actueel/object.cfm/7D06F9F6-531E-477F-AA590935D3C30E4E
Voor wie meer begeleiding wenst: vanaf september 2010 zal de UB maandelijks een cursus RefWorks verzorgen.
Ik ga die cursus zeker volgen!

Foto getiteld "Pile of Books in Prague Library", is afkomstig van Flickr en werd gemaakt door callumscott2

maandag 14 juni 2010

Tijdschriftenevaluatie: respons van 53%

De eerste fase van de online-tijdschriftenevaluatie (zie mijn post hierover op 6 mei 2010) is afgerond.  
Van de 19 hoogleraren en UHD's die bij de afdeling Politicologie waren benaderd, hebben er 10 aan de evaluatie meegedaan. Dat is een respons van 53%. Niet zo hoog als het (tegenvallende) opkomstpercentage bij de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni (dat was 75,3%), maar toch helemaal niet slecht.
In ieder geval wil ik de 10 respondenten heel hartelijk bedanken voor hun medewerking!

Met zijn tienen hebben deze wetenschappers 1020 tijdschriften geselecteerd: 571 tijdschriften die naar hun oordeel absoluut aanwezig moeten zijn, 333 tijdschriften die wenselijk zijn en 116 tijdschriften, die in hun ogen aardig zouden zijn om te hebben wanneer het budget dit toelaat.
Kijken we naar de herkomst van de 10 respondenten, dan waren medewerkers van Bestuur en Beleid en Internationale Betrekkingen
goed vertegenwoordigd met elk 4 hoogleraren en/of UHD's. Politicologie en Politieke Theorie en Politiek Gedrag scoorden iets lager met elk slechts een respondent.
Wat nu vervolgens gaat gebeuren is dat de resultaten van deze evaluatie worden bekeken in relatie tot de tijdschriftenpakketten, waar de UvA momenteel in participeert.
Wordt dus vervolgd!