maandag 19 juli 2010

Openingstijden Bushuisbibliotheek zomer 2010

Deze foto (afkomstig van Flickr en gemaakt door Pieter Musterd) geeft voor mij het ultieme vakantiegevoel weer: vrolijk gekleurde klapstoeltjes, een zonnig terras, een koel drankje en een goed boek.
Wat betreft dat laatste: ik had komende vakantie een e-reader willen meenemen, die sinds kort bij de Stadsbibliotheek Haarlem voor leden te leen zijn met 10 boeken erop. Helaas waren er 53 gegadigden voor mij op de wachtlijst, dus ik vrees dat ik toch een paar "gewone" boeken  in mijn koffer zal moeten stoppen. (Dat worden dit jaar: 1933 van Philip Metcalfe en de nieuwste thriller van Karin Slaughter, getiteld Broken).
Maandag 9 augustus ben ik weer beschikbaar voor beantwoording van bibliotheekvragen, in ontvangst nemen van aanschafsuggesties, voor bibliotheekinstructie etc.etc

Voor de die-hards die niet op vakantie gaan en deze zomer hard doorwerken c.q. studeren geef ik de aangepaste openingstijden van de Bushuisbibliotheek.
De Bushuisbibliotheek is in de periode van maandag 12 juli tot en met vrijdag 27 augustus 2010 geopend van 9.00-17.00 uur. Maandag 30 augustus schakelen we dan weer over naar de normale openingstijden (9.00-18.00 uur).
Het Studiecentrum Bushuis is in de periode van 12 juli t/m 29 augustus eveneens geopend van 9.00-17.00 uur. In de weekends is het Studiecentrum gesloten.

De collega's van de UB hebben een handig schema gemaakt waar alle afwijkende openingstijden van de UB en diverse (faculteits)bibliotheken bij elkaar staan.

Allemaal een fijne zomer toegewenst en tot in augustus!

zaterdag 10 juli 2010

Staat de kiezer buitenspel?

Het is een gevoel dat veel mensen bekruipt nadat ze de gang naar de stembus hebben gemaakt: je hebt al of niet na lang wikken en wegen voor een bepaalde partij gekozen en vervolgens gaat die partij met jouw stem "aan de haal", gaat bijvoorbeeld coalitiebesprekingen aan met partijen die jij helemaal niet ziet zitten. Opiniepeiler Maurice de Hond schreef hierover een artikel in De Volkskrant van 26 juni 2010, onder de kop: Het electoraat krijgt niet de gewenste regering. De kiezer heeft gesproken en staat nu weer buitenspel. Maurice legt uit dat de drie grote partijen CDA, PvdA en VVD vooral onder jongere kiezer niet meer op een vaste aanhang kunnen rekenen, dat veel mensen afhankelijk van het onderwerp (milieu, economie, migratie) verschillend stemmen en dat daardoor elke verkiezing een momentopname is. Voor verandering van ons huidige kiesstelsel is een grondwetswijziging nodig, dus dat zal niet snel gebeuren. De Hond pleit daarom voor een extraparlementair kabinet met een duidelijke invloed van de mandaatgever, de kiezer.
Een andere mening is die van historicus Maarten van Rossem. Afgelopen dinsdag 6 juli, toen heel Nederland naar de wedstrijd Nederland-Urugay zat te kijken, was ik in het Science museum Nemo in Amsterdam aan het luisteren naar een hoorcollege van Van Rossem met als thema "Typisch Nederlands".
De hele zaal zat daar trouwens vol, en niet alleen met vrouwen, dus met die voetbalgekte valt het ook wel mee, maar dit terzijde.
Over die formatie en wie met wie gaat moesten Nederlanders niet zeuren, vond van Rossem. Je hebt als kiezer je mandaat gegeven aan een partij en als je niet tevreden bent, moet je wachten tot er weer verkiezingen komen en dan kun je op een andere partij stemmen.
Wie heeft er gelijk: Maurice of Maarten?

Maartens standpunt geeft m.i. weer hoe de zaken nu geregeld zijn, dat van Maurice gaat over hoe het anders zou kunnen. Hoe dan ook,  het blijft wel een interessant fenomeen, verkiezingen. Zie de volgende nieuwe aanwinsten van de Bushuisbibliotheek over verkiezingen:

CARROLL (S.), Gender and elections: shaping the future of American politics. (2010)
313: 89.57 289
EIJK (C. van der), Elections and voters. (2009)
313: 89.57 286
HEIJDEN (T. van der), Opkomst en stemgedrag van migranten tijdens gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. (2010)
MYAGKOV (M.), The forensics of election fraud: Russia and Ukraine. (2009)
313: 89.57 300
POLE (A.), Blogging the political: politics and participation in a networked society (2010)
313: 89.57 287
ROSE (R.), Parties and elections in new Europeand democracies. (2009)
313: 89.57 298
SOROKA (S.N.), Degrees of democracy: politics, public opinion and policy. (2010)
313: 89.57 285