dinsdag 31 augustus 2010

De zomer is voorbij



Jelle Brandt Corstius zei het afgelopen zondag al,  aan het einde van de laatste aflevering van het programma Zomergasten: Zomergasten is afgelopen en de zomer is voorbij.
Dat was iets, dat ons - medewerkers van de Bushuis-, Pierson-Revesz en Sciencebibliotheek - ook al was opgevallen. Donderdag 26 augustus toen er in het hele land kelders volliepen en zelfs een snelweg onbegaanbaar werd door hevige regenval, hadden wij ons jaarlijkse bedrijfsuitstapje!
Het ging dit keer om een solextochtje in het prachtige Noord-Hollandse landschap. Dat landschap was inderdaad mooi, maar wel wat nat. Daarvan getuigt bovenstaande foto, gemaakt door collega Kasper Abcouwer. Ondanks de bizarre omstandigheden hebben we ons uitstekend vermaakt (al zou ik toch volgend jaar graag opteren voor een binnenactiviteit).

Het einde van de zomer betekent echter niet alleen maar regen en kommer en kwel. Het betekent ook dat het gewone leven weer een aanvang neemt en dat de 1e jaars studenten de stad gaan overstromen. Alleen al voor de FMG, en in het bijzonder het Bushuis, komt dat neer op ruim 1100 studenten: ca. 300 voor Politicologie, 130 voor Sociologie, 200 voor Culturele Antropologie en maar liefst 550 voor Communicatiewetenschap.*

Het einde van de zomer betekent verder dat de colleges weer beginnen, en dat er weer boeken worden geleend en databases geraadpleegd. In de Bushuisbibliotheek zijn dan ook de reguliere openingstijden weer ingegaan: maandag t/m vrijdag van 9.00-18.00 uur. Ook het Studiecentrum Bushuis is weer normaal geopend: maandag t/m donderdag van 8.45-21.00 uur, vrijdag van 8.45-18.00 uur en in het weekend van 10.00-18.00 uur.

Wij van onze kant proberen de eerste jaars (en ook oudere jaars) studenten zo goed mogelijk bij te brengen hoe je naar literatuur/informatie moet zoeken. Dat doen we door zelf bibliotheekinstructie te geven aan studenten, maar meer nog door docenten c.q. mentoren te trainen in bibliotheekvaardigheden, die zij vervolgens geacht worden op de studenten over te dragen.

Voor verzoeken tot een bibliotheekinstructie kunt u in de Bushuisbibliotheek terecht bij:
Stefano Giani s.giani@uva.nl en
Agnes Dessing a.m.f.dessing@uva.nl

Studenten die nu al meer willen weten over het zoeken naar literatuur verwijs ik naar de Library Skills Crash Course, die de UB heeft gemaakt voor Engeltaligen.
Heel nuttig is ook de blog van UB-collega Pascal Braak Wegwijs bij de UBA

Ik wens iedereen een goed begin van het nieuwe studiejaar, met hopelijk een mooie nazomer.
* (globale) cijfers verstrekt door het Onderwijsbureau