donderdag 30 september 2010

Vanwaar de ruk naar rechts?

Rechts is in opmars in Europa. Behalve in Nederland heeft extreemrechts in Engeland, Belgie, Hongarije en Frankrijk flink gewonnen bij parlementsverkiezingen. Sinds kort kan aan dit rijtje ook Zweden worden toegevoegd, waar de Sverigedemokraterna (SD) 5,7% van de stemmen won, een verdubbeling ten opzichte van 2006.
Over het waarom  van de rechtse zegetocht wordt al decennia lang nagedacht. Wetenschappers wijzen op de globalisering als oorzaak. Hierdoor worden mensen op zichzelf teruggeworpen en vinden zij geen houvast meer bij de traditionele partijen.
De rechts-populistische partijen springen in dit 'gat', verwoorden de zorgen van de mensen en gebruiken daarbij bewuste vijandbeelden: een slappe, falende overheid, de almachtige EU, immigranten die banen  inpikken etc.


Bij de PVV van Wilders is de islamisering van de samenleving het centrale issue.
Zie daarover het onlangs verschenen boek van UvA-politicoloog en hoogleraar Meindert Fennema, getiteld Geert Wilders. De tovenaarsleerling. Amsterdam, 2010. ISBN:  9789035135345.
Zie ook Fennema's reaktie op het blog Bedreigde Democratie naar aanleiding van het verwijt van een recensent, dat hij te weinig distantie tot zijn onderwerp zou hebben bewaard.

Hoewel de meeste rechtspopulistische partijen in Europa net als de PVV anti-allochtonenpartijen zijn, gaat het ook om andere zaken: bij de Lega Nord in Italie bijvoorbeeld is het steekwoord 'autonomie'.

Nog even terugkerend naar de oorzaak van de groeiende aanhang van extreemrechts: recentelijk is een onderzoek verschenen naar de motieven van twaalf jongeren die in contact zijn geweest met extreemrechtse bewegingen en zich daar uiteindelijk van hebben afgekeerd. Doel is inzicht te verschaffen in de factoren, die leiden tot radicalisering en deradicalisering. Het verscheen in de reeks Monitor Racisme & Extremisme en is van de hand van Ineke van der Valk en Willem Wagenaar (beiden onderzoeker bij de Anne Frankstichting) en Froukje Demant, politicoloog.
De titel luidt In en uit extreemrechts. Amsterdam/Leiden, 2010.
ISBN: 9789085550297.

Zowel dit boek als dat van Fennema over Wilders zijn door de Bushuisbibliotheek aangeschaft en staan op de plank onder respectievelijk signatuur 89.21 091 en 89.29 022.

maandag 20 september 2010

Een nieuwe herfst: een nieuw uiterlijk


Het zal niemand zijn ontgaan: de UvA hanteert sinds kort een nieuwe huisstijl voor haar webpagina's. Het saaie grijs en zwart-wit is verlaten voor de kleur rood uit het stadswapen van Amsterdam, een kleur die terugkomt in de headers en in de drie Andreas-kruisen ter linkerzijde.
In een zwarte horizontale balk, direct onder het Athenaeum Illustre-plaatje,  zijn - heel overzichtelijk - de opties Nieuws en Agenda, Over de UvA, Onderwijs, Onderzoek, Faculteiten en Werken bij de UvA ondergebracht. Helemaal rechts staat de optie 'Bibliotheek'. Wie hierop klikt krijgt de homepage van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam (UBA) te zien, met dezelfde rode headers.




Studenten, docenten en onderzoekers van de FMG, in het bijzonder diegenen die klant zijn van de Bushuisbibliotheek, zou ik echter - voor zover ze nog niet op de hoogte zijn - willen verwijzen naar een aangepaste versie van deze pagina:

Zoals ik al eerder op dit blog heb beschreven lijkt deze pagina afgezien van de FMG kleur oranje - sterk op de "gewone" UBA-homepage. Links staat een zoekvak, waarmee je direct in de UvA-catalogus of in de Digitale Bibliotheek kunt gaan zoeken. Ook de opties onder Hulp en Praktische informatie zijn grotendeels hetzelfde.
Onder Nieuws vind je echter (bibliotheek)nieuws dat speciaal voor FMG-medewerkers en studenten interessant is.
Het belangrijkste verschil ligt verborgen onder het kopje Vakgebieden. Met een muisklik  op de eigen discipline krijg je hier direct de voorgeselecteerde databases uit de Digitale Bibliotheek voor politicologie, sociologie, antropologie of communicatiewetenschap op het scherm. Ook zijn hier internetbronnen te vinden, zie je wie in de Bushuisbibliotheek de contactpersoon is voor jouw vakgebied en kun je een aanschafsuggestie doen.
Studenten die een pc in het Studiecentrum Bushuis gebruiken krijgen deze pagina automatisch op het scherm, zodra ze internet opstarten.
Voor alle anderen geef ik hierbij de link naar deze pagina:
 http://cf.uba.uva.nl/nl/fmg/
Sla deze link op onder je Favorieten, dan is deze bibliotheekinformatie altijd dicht bij de hand.