maandag 22 november 2010

Aanwinstenlijst weer in bedrijf

Sinds de UB Amsterdam vorig jaar september overging op een nieuw bibliotheeksyteem (Aleph geheten), was het niet meer mogelijk om een overzicht op het scherm te krijgen van de nieuwste aanwinsten per vakgebied. Beter gezegd: het was wel mogelijk, maar je kreeg de aanwinsten van augustus 2009 te zien, de functie werkte niet meer.
Onlangs is dit aangepast, waardoor ieder die wil weten wat er nieuw is aangeschaft op zijn/haar vakgebied op zijn/haar wenken wordt bediend.
Kies voor de optie 'Aanwinsten' linksbovenaan in de UvA-Catalogus:



Er verschijnt een uitgebreide, alfabetische lijst met vakgebieden:




Wanneer je vervolgens een van deze vakgebieden selecteert (bijvoorbeeld Politicologie) volgt een lijst met aanwinsten. Naast titelinformatie wordt in veel gevallen ook de omslag van het boek getoond.
Door op de titel klikken krijg je de volledige beschrijving in de UvA-catalogus op het scherm en kun je nagaan waar het boek aan de UvA beschikbaar is. Jammergenoeg is het nog niet mogelijk om alleen de nieuwe aanwinsten voor Politicologie van een bepaalde bibliotheek, bijvoorbeeld de Bushuisbibliotheek, te laten zien. Daar wordt aan gewerkt. Wel bestaat de optie (helemaal onderaan de alfabetische lijst met vakgebieden) om alle aanwinsten per locatie/collectie op te vragen*. In het geval van de Bushuisbibliotheek zie je dan niet alleen de aawinsten voor Politicologie, maar ook die op het terrein van Communicatiewetenschap, Sociologie en Antropologie.



* Met dank aan Alice Doek voor de aanvulling.

maandag 8 november 2010

Resultaten tijdschriftenevaluatie Politicologie

In juni 2010 is er door de FMG-bibliotheken aan de UvA een tijdschriftenevaluatie georganiseerd om erachter te komen of het huidige tijdschriftenbestand (nog) wel beantwoordt aan de wensen van de medewerkers (zie mijn eerdere posts op deze blog van 6 mei en 14 juni 2010).
Ik had destijds beloofd om ook de uitkomsten van deze evaluatie te publiceren, dus hierbij een kort verslag. Wie meer details wil weten kan bij mij terecht.
De respons bij de UvA-Politicologen was 53%: van de 19 benaderde docenten/onderzoekers hebben er 10 meegedaan. Samen hebben zij in een online tijdschriftendatabase 1020 tijdschriften aangevinkt, waarvan na ontdubbeling  612 unieke titels overbleven.
Bij het selecteren konden de medewerkers ook aangeven hoe belangrijk ze het gekozen tijdschrift vonden: W1 voor tijdschriften die naar hun oordeel onmisbaar zijn, W2 voor tijdschriften die aanwezig behoren te zijn en W3 voor tijdschriften die 'leuk zijn om te hebben' indien het budget dat toelaat.
Bij Politicologie was de verdeling alsvolgt:
W1           340 tijdschriften
W2           191       "
W3             81        "
TOTAAL 612 tijdschriften

12 tijdschriften waren door 5 tot 8 respondenten met W1 gewaardeerd. Andere titels werden door 4 of minder deelnemers aangevinkt.
Het meest populaire tijdschrift was Comparative politics.
Andere populaire titels waren:
Acta Politica
American Political Science Review
British Journal of Political Science
Comparative Political Studies
Governance
Journal of European Public Policy

Kijken we naar het format van de gewenste tijdschriften, dan gaat het voornamelijk om online tijdschriftabonnementen:

Format                        Aantal       Percentage
online-abonnementen  547           89%
papieren     "                   11             2%
Open Access                   10             2%
niet-aanwezig                 44             7%
TOTAAL                      612         100%
Het overgrote deel van de 612 gekozen titels bleek reeds aanwezig te zijn bij de UvA-bibliotheken (Bushuis- of Pierson-Revesz Bibliotheek, UB of andere faculteitsbibliotheken). 44 tijdschriften (waarvan 20 met aanduiding W1) waren (nog) niet aanwezig.
Interessant is ook dat van de 49 losse abonnemementen, die de Bushuisbibliotheek heeft ongeveer de helft niet is aangevinkt.
De meeste abonnementen die de FMG heeft maken echter deel uit van tijdschriftenpakketten. Hoe de door de Politicologen gekozen titels zich verhouden tot die pakketten is een vraag die niet 1-2-3 te beantwoorden valt, omdat de pakketten voor de hele FMG bekeken zijn, niet uitgesplitst naar afdeling. Daarover later meer. Wel is duidelijk dat de gemiddelde prijs per titel in de packages lager is dan die van de losse abonnementen.
Wordt vervolgd!