In juni 2010 is er door de FMG-bibliotheken aan de UvA een tijdschriftenevaluatie georganiseerd om erachter te komen of het huidige tijdschriftenbestand (nog) wel beantwoordt aan de wensen van de medewerkers (zie mijn eerdere posts op deze blog van 6 mei en 14 juni 2010).
Ik had destijds beloofd om ook de uitkomsten van deze evaluatie te publiceren, dus hierbij een kort verslag. Wie meer details wil weten kan bij mij terecht.
De respons bij de UvA-Politicologen was 53%: van de 19 benaderde docenten/onderzoekers hebben er 10 meegedaan. Samen hebben zij in een online tijdschriftendatabase 1020 tijdschriften aangevinkt, waarvan na ontdubbeling 612 unieke titels overbleven.
Bij het selecteren konden de medewerkers ook aangeven hoe belangrijk ze het gekozen tijdschrift vonden: W1 voor tijdschriften die naar hun oordeel onmisbaar zijn, W2 voor tijdschriften die aanwezig behoren te zijn en W3 voor tijdschriften die 'leuk zijn om te hebben' indien het budget dat toelaat.
Bij Politicologie was de verdeling alsvolgt:
W1 340 tijdschriften
W2 191 "
W3 81 "
TOTAAL 612 tijdschriften
12 tijdschriften waren door 5 tot 8 respondenten met W1 gewaardeerd. Andere titels werden door 4 of minder deelnemers aangevinkt.
Het meest populaire tijdschrift was
Comparative politics.
Andere populaire titels waren:
Acta Politica
American Political Science Review
British Journal of Political Science
Comparative Political Studies
Governance
Journal of European Public Policy
Kijken we naar het format van de gewenste tijdschriften, dan gaat het voornamelijk om online tijdschriftabonnementen:
Format Aantal Percentage
online-abonnementen 547 89%
papieren " 11 2%
Open Access 10 2%
niet-aanwezig 44 7%
TOTAAL 612 100%
Het overgrote deel van de 612 gekozen titels bleek reeds aanwezig te zijn bij de UvA-bibliotheken (Bushuis- of Pierson-Revesz Bibliotheek, UB of andere faculteitsbibliotheken). 44 tijdschriften (waarvan 20 met aanduiding W1) waren (nog) niet aanwezig.
Interessant is ook dat van de 49 losse abonnemementen, die de Bushuisbibliotheek heeft ongeveer de helft
niet is aangevinkt.
De meeste abonnementen die de FMG heeft maken echter deel uit van tijdschriftenpakketten. Hoe de door de Politicologen gekozen titels zich verhouden tot die pakketten is een vraag die niet 1-2-3 te beantwoorden valt, omdat de pakketten voor de hele FMG bekeken zijn, niet uitgesplitst naar afdeling. Daarover later meer. Wel is duidelijk dat de gemiddelde prijs per titel in de packages lager is dan die van de losse abonnementen.
Wordt vervolgd!