maandag 31 mei 2010

Via Twitter naar het Torentje

In deze dagen voorafgaand aan de Tweede Kamer-verkiezingen op 9 juni is het in kranten en op tv een geliefd thema: hoe politici sociale media als Hyves, Facebook en de berichtendienst Twitter gebruiken om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen en zo het Torentje in Den Haag te bereiken.
Koplopers op Hyves zijn Balkenende met bijna 200.000 vrienden en PVVer Geert Wilders met 86.000 vrienden.* Op Twitter is een partijgenoot van Balkenende, Maxime Verhagen al lange tijd actief, hoewel Groen Links lijsttrekker Femke Halsema er ook wat van kan.
In de afgelopen weken hebben met uitzondering van Mark Rutte ook alle andere lijsttrekkers zich op Twitter aangemeld. Niet zozeer om met de kiezer te communiceren, alswel om de verkiezingsboodschap uit te dragen. Dit laatste bleek uit een onderzoek van de NOS, dat afgelopen zondag in het NOS-journaal werd gemeld: de meeste lijsttrekkers geven niet of nauwelijks antwoord op vragen die hen via Twitter worden gesteld. De enige die dit wel en in ruime mate deed is Marianne Thieme, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, die van de NOS dan ook de 1e prijs krijgt als "actiefste en sociaalste twitteraar".

Een politicus die al jaren geleden de kracht van sociale netwerken onderkende is de huidige Amerikaanse president Barack Obama.
Zijn campagneteam mobiliseerde in 2008 Obama's 'volgelingen' via Facebook,  zette toespraken van Obama op You Tube en verspreidde campagnenieuws via e-mail en sms, voordat de traditionele media dat konden brengen.
Lees er alles over in het boek
Communicator-in-chief: how Barack Obama used new media technology to win the White House.
Auteur: J.A. Hendricks
Plaats en jaar van uitgave: Lanham MD, 2009
En : te leen in de Bushuisbibliotheek (op de plank te vinden onder nummer 89.57 297)

* Cijfers afkomstig uit: artikel 'Via Twitter naar het Torentje'  in: Haarlems Dagblad, d.d. 22-5-2010

woensdag 19 mei 2010

Nieuwe aanwinsten internationale betrekkingen

Ik zal op deze blog regelmatig nieuwe aanwinsten van de Bushuisbibliotheek vermelden. Om te beginnen vandaag een paar nieuwe boeken op het gebied van internationale betrekkingen.
Ik geef van elk boek: auteur(s) of editor(s), titel, plaats en jaar van publikatie, trefwoorden, link naar informatie die de uitgever verstrekt en tenslotte het nummer waaronder het boek in de bibliotheek op de plank te vinden is.
Voor wie het nog niet wist: 313 is binnen de UvA-omgeving het nummer van de Bushuisbibliotheek, het nummer daarachter is het plaatsnummer van het boek.

R. FAWN (ed.),
Globalising the regional: regionalising the global.
Cambridge/New York, 2009
Trefwoorden: internationale organisaties; regionalisme, globalisering
http://www.cambridge.org/catalogue/catalogue.asp?isbn=9780521759885
313: 89.70 387


D. ROBERTS,
Global governance and biopolitics: regulating human security.
London, 2010
Trefwoorden: internationale betrekkingen, bestaansminimum, sociale verandering
http://www.zedbooks.co.uk/book.asp?bookdetail=4342
313: 89.70 391


REFORMING International institutions: another world is possible.
Ed. by the UBUNTU Forum Secretariat.
London, 2009
Trefwoorden: internationale organisaties, internationale samenwerking
http://www.earthscan.co.uk/?tabid=74783&v=200
313: 89.72 112

M.P. KARNS & K.A. MINGST
International organizations: the politics and processes of global governance.
Boulder, 2010 (2nd ed)
Trefwoorden: internationale organisaties; globalisering
http://www.rienner.com/title/International_Organizations_The_Politics_and_Processes_of_Global_Governance_2nd_edition
313: 89.72 116

STARKEY, M.A. BOYER & J.WILKENFELD,
International negotiation in a complex world.
Lanham, 2010 (3rd ed)
Trefwoorden: internationale conflicten; onderhandelen; diplomatieke betrekkingen


http://www.rowmanlittlefield.com/Catalog/SingleBook.shtml?command=Search&db=^DB/CATALOG.db&eqSKUdata=0742566803&thepassedurl=[thepassedurl]
313: 89.90 226

donderdag 6 mei 2010

Tijdschriftenevaluatie

Vandaag, donderdag 6 mei gaan wij in de bibliotheken van FMG (Bushuis- en Pierson Revesz Bibliotheek)van start met de tijdschriftenevaluatie.
De bibliotheek biedt toegang tot duizenden online en/of papieren tijdschriften en we hebben de kennis van jullie, medewerkers, nodig om de collectie actueel te houden.

Alle (gewone) hoogleraren en UHD's zullen een dezer dagen een e-mail ontvangen met daarin een uitnodiging om in een online database aan te geven welke tijdschriften voor Politicologie onmisbaar, belangrijk of gewenst zijn. Zij kunnen deze gegevens alleen of in samenwerking met directe collega's invullen. Ook kunnen ze dit uitbesteden aan een collega uit hun onderzoeksgroep.

Wie mocht denken dat na deze evaluatie in de tijdschriftencollectie de beruchte 'botte bijl' gehanteerd gaat worden heeft het mis. De bedoeling is dat het een lijst gaat opleveren met titels waarop wij mogelijk een abonnement kunnen nemen en een lijst met titels die we kunnen annuleren. Dat laatste zal niet gebeuren zonder overleg met de onderzoeksleiders.
Naar verwachting zullen er trouwens niet veel titels opgezegd worden, omdat het merendeel van de tijdschriften onderdeel uitmaakt van grote pakketten, zogenaamde package deals. De resultaten van deze evaluatie kunnen ons hopelijk helpen om scherpe prijsafspraken met de uitgevers te maken, zodat we meer ruimte hebben voor de aanschaf van nieuwe titels. 

We hopen op ieders medewerking. Mocht u een tijdschrift missen in ons aanbod, laat dit dan weten aan de hoogleraar of UHD van uw onderzoeksgroep, zodat dit kan worden meegenomen in de evaluatie.