dinsdag 21 december 2010

De Bushuisbibliotheek rond Kerst/Oud & Nieuw

Ondanks allerlei verontrustend nieuws op het gebied van het tertiair onderwijs (ik noem dichtbij huis alleen maar even de financiŃ‘le
 tekorten bij de UvA-opleiding politicologie en de door het kabinet bedachte verhoging van het collegegeld voor "langstudeerders" ) wordt het straks gewoon weer Kerstmis.
Tussen Kerst en Nieuwjaar gaat de UvA dicht: hoog tijd om een mooi, interessant boek te lenen, door de sneeuw naar huis te glibberen en met boek en een glaasje gluhwein bij de kachel plaats te nemen!

De Bushuisbibliotheek sluit vrijdag 24 december om 15.00 uur. Van maandag 27 december tot en met vrijdag 31 december zijn we gesloten. Maandag 3 januari 2011 is de bibliotheek weer geopend.
Het Studiecentrum Bushuis sluit op vrijdag 24 december eveneens om 15.00 uur. Verheugend bericht voor studenten is dat het Studiecentrum in de week tussen Kerst en Oud & Nieuw wel geopend is: van 09.45 tot 18.00 uur.
Benieuwd naar de openingstijden van andere UvA-bibliotheken en Studiecentra? Zie dan het handige totaalschema van de UB.

Iedereen fijne kerstdagen toegewenst & een strijdbaar 2011!

maandag 22 november 2010

Aanwinstenlijst weer in bedrijf

Sinds de UB Amsterdam vorig jaar september overging op een nieuw bibliotheeksyteem (Aleph geheten), was het niet meer mogelijk om een overzicht op het scherm te krijgen van de nieuwste aanwinsten per vakgebied. Beter gezegd: het was wel mogelijk, maar je kreeg de aanwinsten van augustus 2009 te zien, de functie werkte niet meer.
Onlangs is dit aangepast, waardoor ieder die wil weten wat er nieuw is aangeschaft op zijn/haar vakgebied op zijn/haar wenken wordt bediend.
Kies voor de optie 'Aanwinsten' linksbovenaan in de UvA-Catalogus:



Er verschijnt een uitgebreide, alfabetische lijst met vakgebieden:




Wanneer je vervolgens een van deze vakgebieden selecteert (bijvoorbeeld Politicologie) volgt een lijst met aanwinsten. Naast titelinformatie wordt in veel gevallen ook de omslag van het boek getoond.
Door op de titel klikken krijg je de volledige beschrijving in de UvA-catalogus op het scherm en kun je nagaan waar het boek aan de UvA beschikbaar is. Jammergenoeg is het nog niet mogelijk om alleen de nieuwe aanwinsten voor Politicologie van een bepaalde bibliotheek, bijvoorbeeld de Bushuisbibliotheek, te laten zien. Daar wordt aan gewerkt. Wel bestaat de optie (helemaal onderaan de alfabetische lijst met vakgebieden) om alle aanwinsten per locatie/collectie op te vragen*. In het geval van de Bushuisbibliotheek zie je dan niet alleen de aawinsten voor Politicologie, maar ook die op het terrein van Communicatiewetenschap, Sociologie en Antropologie.



* Met dank aan Alice Doek voor de aanvulling.

maandag 8 november 2010

Resultaten tijdschriftenevaluatie Politicologie

In juni 2010 is er door de FMG-bibliotheken aan de UvA een tijdschriftenevaluatie georganiseerd om erachter te komen of het huidige tijdschriftenbestand (nog) wel beantwoordt aan de wensen van de medewerkers (zie mijn eerdere posts op deze blog van 6 mei en 14 juni 2010).
Ik had destijds beloofd om ook de uitkomsten van deze evaluatie te publiceren, dus hierbij een kort verslag. Wie meer details wil weten kan bij mij terecht.
De respons bij de UvA-Politicologen was 53%: van de 19 benaderde docenten/onderzoekers hebben er 10 meegedaan. Samen hebben zij in een online tijdschriftendatabase 1020 tijdschriften aangevinkt, waarvan na ontdubbeling  612 unieke titels overbleven.
Bij het selecteren konden de medewerkers ook aangeven hoe belangrijk ze het gekozen tijdschrift vonden: W1 voor tijdschriften die naar hun oordeel onmisbaar zijn, W2 voor tijdschriften die aanwezig behoren te zijn en W3 voor tijdschriften die 'leuk zijn om te hebben' indien het budget dat toelaat.
Bij Politicologie was de verdeling alsvolgt:
W1           340 tijdschriften
W2           191       "
W3             81        "
TOTAAL 612 tijdschriften

12 tijdschriften waren door 5 tot 8 respondenten met W1 gewaardeerd. Andere titels werden door 4 of minder deelnemers aangevinkt.
Het meest populaire tijdschrift was Comparative politics.
Andere populaire titels waren:
Acta Politica
American Political Science Review
British Journal of Political Science
Comparative Political Studies
Governance
Journal of European Public Policy

Kijken we naar het format van de gewenste tijdschriften, dan gaat het voornamelijk om online tijdschriftabonnementen:

Format                        Aantal       Percentage
online-abonnementen  547           89%
papieren     "                   11             2%
Open Access                   10             2%
niet-aanwezig                 44             7%
TOTAAL                      612         100%
Het overgrote deel van de 612 gekozen titels bleek reeds aanwezig te zijn bij de UvA-bibliotheken (Bushuis- of Pierson-Revesz Bibliotheek, UB of andere faculteitsbibliotheken). 44 tijdschriften (waarvan 20 met aanduiding W1) waren (nog) niet aanwezig.
Interessant is ook dat van de 49 losse abonnemementen, die de Bushuisbibliotheek heeft ongeveer de helft niet is aangevinkt.
De meeste abonnementen die de FMG heeft maken echter deel uit van tijdschriftenpakketten. Hoe de door de Politicologen gekozen titels zich verhouden tot die pakketten is een vraag die niet 1-2-3 te beantwoorden valt, omdat de pakketten voor de hele FMG bekeken zijn, niet uitgesplitst naar afdeling. Daarover later meer. Wel is duidelijk dat de gemiddelde prijs per titel in de packages lager is dan die van de losse abonnementen.
Wordt vervolgd!

woensdag 27 oktober 2010

Elitaire types

In de discussie over de door het nieuwe kabinet voorgenomen bezuinigingen op kunst en cultuur valt regelmatig het woord 'elitair'. Zo betitelt de PVV de orkesten en koren die met opheffing worden bedreigd als 'linkse hobby's voor elitaire grachtengordel kunstliefhebbers'. Verontruste kunstbeoefenaars bij monde van actrice Halina Reijn in het Parool vrezen juist dat kunst door deze bezuinigingen 'superelitair' zal worden, omdat kaartjes voor voorstellingen onbetaalbaar worden.
Maar wat is elitair? En wat is een elite? In het 1e jaars college Politieke Structuren en Processen is dit door docent Philip van Praag uitgebreid behandeld in de context van "Democratie, elites en macht". In het dagelijks taalgebruik is een elite een groep die ergens in uitblinkt, in sociaal-wetenschappelijke zin is het een gesloten groep met bepaalde gemeenschappelijke kenmerken. Als we ons focussen op de politiek komen we terecht bij de definitie van de Duitse socioloog Meisel, die een elite omschreef als "een groep mensen met bepaalde kenmerken, die zelfbewust politiek handelen om bepaalde doelen te bereiken."
Met democratie hadden de elitisten niet zoveel op, zeker niet de klassieke elitisten uit de 19e eeuw. Hiermee wordt gedoeld op drie wetenschappers:  twee Italianen en een Duitser die later ook Italiaan werd. Het gaat om de politicoloog en journalist Gaetano Mosca (1858-1941), de econoom Vilfredo Pareto (1848-1923) en de socioloog Robert Michels (1875-1936).
Deze drie heren zagen de massa als incompetent, onbetrouwbaar, apatisch en niet in staat tot het zien van grotere verbanden.  Kortom: de massa diende men ver te houden van politieke besluitvorming. In plaats daarvan moest de macht liggen bij de elite, want die beschikte in hun ogen over superieure erfelijke eigenschappen, organisatievermogen etc. Met zo'n beeld van de massa (die een sterke leider nodig heeft...) mag het geen verbazing wekken, dat sommige van deze elitisten als aanhangers van het Italiaanse fascisme zijn geeindigd.
Michels, die als socialist begonnen was, werd beroemd vanwege een boek dat hij in 1911 publiceerde, getiteld: Zur Soziologie des Parteiwesens in der modernen Demokratie: Untersuchungen ueber die oligarchischen Tendenzen des Gruppenlebens.
Hierin formuleerde hij de zogenaamde 'IJzeren wet van de oligarchie', die behelst dat binnen elke politieke organisatie - hoe mooi en onbaatzuchtig de idealen in het begin ook zijn - een tendens onstaat, waarbij de macht in handen komt van een kleine groep die de eigen belangen gaat nastreven.
Na het college heb ik het boek opgezocht in de UvA-catalogus en over laten komen uit het IWO-magazijn (signatuur: UBM: IWO 1014 E22). De Bushuisbibliotheek bezit de Engelse vertaling van dit werk: Political parties: a sociological study of the oligarchical tendencies of modern democracy (2nd ed., 1968).
De bedreigde kunstsector moet intussen het woord elitair maar gewoon vergeten en samen met kunstliefhebbers actie gaan voeren (wat gelukkig ook al volop gebeurt): kunst is voor ons allemaal en niet alleen voor de elite!

donderdag 30 september 2010

Vanwaar de ruk naar rechts?

Rechts is in opmars in Europa. Behalve in Nederland heeft extreemrechts in Engeland, Belgie, Hongarije en Frankrijk flink gewonnen bij parlementsverkiezingen. Sinds kort kan aan dit rijtje ook Zweden worden toegevoegd, waar de Sverigedemokraterna (SD) 5,7% van de stemmen won, een verdubbeling ten opzichte van 2006.
Over het waarom  van de rechtse zegetocht wordt al decennia lang nagedacht. Wetenschappers wijzen op de globalisering als oorzaak. Hierdoor worden mensen op zichzelf teruggeworpen en vinden zij geen houvast meer bij de traditionele partijen.
De rechts-populistische partijen springen in dit 'gat', verwoorden de zorgen van de mensen en gebruiken daarbij bewuste vijandbeelden: een slappe, falende overheid, de almachtige EU, immigranten die banen  inpikken etc.


Bij de PVV van Wilders is de islamisering van de samenleving het centrale issue.
Zie daarover het onlangs verschenen boek van UvA-politicoloog en hoogleraar Meindert Fennema, getiteld Geert Wilders. De tovenaarsleerling. Amsterdam, 2010. ISBN:  9789035135345.
Zie ook Fennema's reaktie op het blog Bedreigde Democratie naar aanleiding van het verwijt van een recensent, dat hij te weinig distantie tot zijn onderwerp zou hebben bewaard.

Hoewel de meeste rechtspopulistische partijen in Europa net als de PVV anti-allochtonenpartijen zijn, gaat het ook om andere zaken: bij de Lega Nord in Italie bijvoorbeeld is het steekwoord 'autonomie'.

Nog even terugkerend naar de oorzaak van de groeiende aanhang van extreemrechts: recentelijk is een onderzoek verschenen naar de motieven van twaalf jongeren die in contact zijn geweest met extreemrechtse bewegingen en zich daar uiteindelijk van hebben afgekeerd. Doel is inzicht te verschaffen in de factoren, die leiden tot radicalisering en deradicalisering. Het verscheen in de reeks Monitor Racisme & Extremisme en is van de hand van Ineke van der Valk en Willem Wagenaar (beiden onderzoeker bij de Anne Frankstichting) en Froukje Demant, politicoloog.
De titel luidt In en uit extreemrechts. Amsterdam/Leiden, 2010.
ISBN: 9789085550297.

Zowel dit boek als dat van Fennema over Wilders zijn door de Bushuisbibliotheek aangeschaft en staan op de plank onder respectievelijk signatuur 89.21 091 en 89.29 022.

maandag 20 september 2010

Een nieuwe herfst: een nieuw uiterlijk


Het zal niemand zijn ontgaan: de UvA hanteert sinds kort een nieuwe huisstijl voor haar webpagina's. Het saaie grijs en zwart-wit is verlaten voor de kleur rood uit het stadswapen van Amsterdam, een kleur die terugkomt in de headers en in de drie Andreas-kruisen ter linkerzijde.
In een zwarte horizontale balk, direct onder het Athenaeum Illustre-plaatje,  zijn - heel overzichtelijk - de opties Nieuws en Agenda, Over de UvA, Onderwijs, Onderzoek, Faculteiten en Werken bij de UvA ondergebracht. Helemaal rechts staat de optie 'Bibliotheek'. Wie hierop klikt krijgt de homepage van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam (UBA) te zien, met dezelfde rode headers.




Studenten, docenten en onderzoekers van de FMG, in het bijzonder diegenen die klant zijn van de Bushuisbibliotheek, zou ik echter - voor zover ze nog niet op de hoogte zijn - willen verwijzen naar een aangepaste versie van deze pagina:

Zoals ik al eerder op dit blog heb beschreven lijkt deze pagina afgezien van de FMG kleur oranje - sterk op de "gewone" UBA-homepage. Links staat een zoekvak, waarmee je direct in de UvA-catalogus of in de Digitale Bibliotheek kunt gaan zoeken. Ook de opties onder Hulp en Praktische informatie zijn grotendeels hetzelfde.
Onder Nieuws vind je echter (bibliotheek)nieuws dat speciaal voor FMG-medewerkers en studenten interessant is.
Het belangrijkste verschil ligt verborgen onder het kopje Vakgebieden. Met een muisklik  op de eigen discipline krijg je hier direct de voorgeselecteerde databases uit de Digitale Bibliotheek voor politicologie, sociologie, antropologie of communicatiewetenschap op het scherm. Ook zijn hier internetbronnen te vinden, zie je wie in de Bushuisbibliotheek de contactpersoon is voor jouw vakgebied en kun je een aanschafsuggestie doen.
Studenten die een pc in het Studiecentrum Bushuis gebruiken krijgen deze pagina automatisch op het scherm, zodra ze internet opstarten.
Voor alle anderen geef ik hierbij de link naar deze pagina:
 http://cf.uba.uva.nl/nl/fmg/
Sla deze link op onder je Favorieten, dan is deze bibliotheekinformatie altijd dicht bij de hand.

dinsdag 31 augustus 2010

De zomer is voorbij



Jelle Brandt Corstius zei het afgelopen zondag al,  aan het einde van de laatste aflevering van het programma Zomergasten: Zomergasten is afgelopen en de zomer is voorbij.
Dat was iets, dat ons - medewerkers van de Bushuis-, Pierson-Revesz en Sciencebibliotheek - ook al was opgevallen. Donderdag 26 augustus toen er in het hele land kelders volliepen en zelfs een snelweg onbegaanbaar werd door hevige regenval, hadden wij ons jaarlijkse bedrijfsuitstapje!
Het ging dit keer om een solextochtje in het prachtige Noord-Hollandse landschap. Dat landschap was inderdaad mooi, maar wel wat nat. Daarvan getuigt bovenstaande foto, gemaakt door collega Kasper Abcouwer. Ondanks de bizarre omstandigheden hebben we ons uitstekend vermaakt (al zou ik toch volgend jaar graag opteren voor een binnenactiviteit).

Het einde van de zomer betekent echter niet alleen maar regen en kommer en kwel. Het betekent ook dat het gewone leven weer een aanvang neemt en dat de 1e jaars studenten de stad gaan overstromen. Alleen al voor de FMG, en in het bijzonder het Bushuis, komt dat neer op ruim 1100 studenten: ca. 300 voor Politicologie, 130 voor Sociologie, 200 voor Culturele Antropologie en maar liefst 550 voor Communicatiewetenschap.*

Het einde van de zomer betekent verder dat de colleges weer beginnen, en dat er weer boeken worden geleend en databases geraadpleegd. In de Bushuisbibliotheek zijn dan ook de reguliere openingstijden weer ingegaan: maandag t/m vrijdag van 9.00-18.00 uur. Ook het Studiecentrum Bushuis is weer normaal geopend: maandag t/m donderdag van 8.45-21.00 uur, vrijdag van 8.45-18.00 uur en in het weekend van 10.00-18.00 uur.

Wij van onze kant proberen de eerste jaars (en ook oudere jaars) studenten zo goed mogelijk bij te brengen hoe je naar literatuur/informatie moet zoeken. Dat doen we door zelf bibliotheekinstructie te geven aan studenten, maar meer nog door docenten c.q. mentoren te trainen in bibliotheekvaardigheden, die zij vervolgens geacht worden op de studenten over te dragen.

Voor verzoeken tot een bibliotheekinstructie kunt u in de Bushuisbibliotheek terecht bij:
Stefano Giani s.giani@uva.nl en
Agnes Dessing a.m.f.dessing@uva.nl

Studenten die nu al meer willen weten over het zoeken naar literatuur verwijs ik naar de Library Skills Crash Course, die de UB heeft gemaakt voor Engeltaligen.
Heel nuttig is ook de blog van UB-collega Pascal Braak Wegwijs bij de UBA

Ik wens iedereen een goed begin van het nieuwe studiejaar, met hopelijk een mooie nazomer.
* (globale) cijfers verstrekt door het Onderwijsbureau

maandag 19 juli 2010

Openingstijden Bushuisbibliotheek zomer 2010

Deze foto (afkomstig van Flickr en gemaakt door Pieter Musterd) geeft voor mij het ultieme vakantiegevoel weer: vrolijk gekleurde klapstoeltjes, een zonnig terras, een koel drankje en een goed boek.
Wat betreft dat laatste: ik had komende vakantie een e-reader willen meenemen, die sinds kort bij de Stadsbibliotheek Haarlem voor leden te leen zijn met 10 boeken erop. Helaas waren er 53 gegadigden voor mij op de wachtlijst, dus ik vrees dat ik toch een paar "gewone" boeken  in mijn koffer zal moeten stoppen. (Dat worden dit jaar: 1933 van Philip Metcalfe en de nieuwste thriller van Karin Slaughter, getiteld Broken).
Maandag 9 augustus ben ik weer beschikbaar voor beantwoording van bibliotheekvragen, in ontvangst nemen van aanschafsuggesties, voor bibliotheekinstructie etc.etc

Voor de die-hards die niet op vakantie gaan en deze zomer hard doorwerken c.q. studeren geef ik de aangepaste openingstijden van de Bushuisbibliotheek.
De Bushuisbibliotheek is in de periode van maandag 12 juli tot en met vrijdag 27 augustus 2010 geopend van 9.00-17.00 uur. Maandag 30 augustus schakelen we dan weer over naar de normale openingstijden (9.00-18.00 uur).
Het Studiecentrum Bushuis is in de periode van 12 juli t/m 29 augustus eveneens geopend van 9.00-17.00 uur. In de weekends is het Studiecentrum gesloten.

De collega's van de UB hebben een handig schema gemaakt waar alle afwijkende openingstijden van de UB en diverse (faculteits)bibliotheken bij elkaar staan.

Allemaal een fijne zomer toegewenst en tot in augustus!

zaterdag 10 juli 2010

Staat de kiezer buitenspel?

Het is een gevoel dat veel mensen bekruipt nadat ze de gang naar de stembus hebben gemaakt: je hebt al of niet na lang wikken en wegen voor een bepaalde partij gekozen en vervolgens gaat die partij met jouw stem "aan de haal", gaat bijvoorbeeld coalitiebesprekingen aan met partijen die jij helemaal niet ziet zitten. Opiniepeiler Maurice de Hond schreef hierover een artikel in De Volkskrant van 26 juni 2010, onder de kop: Het electoraat krijgt niet de gewenste regering. De kiezer heeft gesproken en staat nu weer buitenspel. Maurice legt uit dat de drie grote partijen CDA, PvdA en VVD vooral onder jongere kiezer niet meer op een vaste aanhang kunnen rekenen, dat veel mensen afhankelijk van het onderwerp (milieu, economie, migratie) verschillend stemmen en dat daardoor elke verkiezing een momentopname is. Voor verandering van ons huidige kiesstelsel is een grondwetswijziging nodig, dus dat zal niet snel gebeuren. De Hond pleit daarom voor een extraparlementair kabinet met een duidelijke invloed van de mandaatgever, de kiezer.
Een andere mening is die van historicus Maarten van Rossem. Afgelopen dinsdag 6 juli, toen heel Nederland naar de wedstrijd Nederland-Urugay zat te kijken, was ik in het Science museum Nemo in Amsterdam aan het luisteren naar een hoorcollege van Van Rossem met als thema "Typisch Nederlands".
De hele zaal zat daar trouwens vol, en niet alleen met vrouwen, dus met die voetbalgekte valt het ook wel mee, maar dit terzijde.
Over die formatie en wie met wie gaat moesten Nederlanders niet zeuren, vond van Rossem. Je hebt als kiezer je mandaat gegeven aan een partij en als je niet tevreden bent, moet je wachten tot er weer verkiezingen komen en dan kun je op een andere partij stemmen.
Wie heeft er gelijk: Maurice of Maarten?

Maartens standpunt geeft m.i. weer hoe de zaken nu geregeld zijn, dat van Maurice gaat over hoe het anders zou kunnen. Hoe dan ook,  het blijft wel een interessant fenomeen, verkiezingen. Zie de volgende nieuwe aanwinsten van de Bushuisbibliotheek over verkiezingen:

CARROLL (S.), Gender and elections: shaping the future of American politics. (2010)
313: 89.57 289
EIJK (C. van der), Elections and voters. (2009)
313: 89.57 286
HEIJDEN (T. van der), Opkomst en stemgedrag van migranten tijdens gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. (2010)
MYAGKOV (M.), The forensics of election fraud: Russia and Ukraine. (2009)
313: 89.57 300
POLE (A.), Blogging the political: politics and participation in a networked society (2010)
313: 89.57 287
ROSE (R.), Parties and elections in new Europeand democracies. (2009)
313: 89.57 298
SOROKA (S.N.), Degrees of democracy: politics, public opinion and policy. (2010)
313: 89.57 285

woensdag 30 juni 2010

Exit EndNote en op naar RefWorks


Maakt u bij het schrijven van scriptie, paper, tijdschriftartikel of andere publikatie gebruik van het programma EndNote?
Of gebruikt u als docent EndNote om de literatuurlijst voor een online reader door te geven?
Dan zult u binnenkort moeten overstappen op RefWorks.
De UvA-licentie op EndNote loopt nl. af in juni 2011. In plaats daarvan heeft de UvA gekozen voor RefWorks.


Net als EndNote is dit een programma waarmee je literatuurverwijzingen kunt beheren en in een tekstverwerker kunt gebruiken.
Waarom deze keuze voor RefWorks?
1. RefWorks is veel makkelijker in het gebruik. (Ik herinner me inderdaad eindeloos gemodder met EndNote-filters).
2. RefWorks is op elke pc te gebruiken, ook thuis (er is alleen een internetbrowser nodig).
3. Na het afstuderen blijf je toegang houden tot het programma, zolang de UvA een licentie houdt.

Voor de enthousiastelingen die aan de UvA direct met RefWorks aan de slag willen, is het zaak nog even te wachten, omdat het noodzakelijke hulpprogramma Write-N-Cite pas begin september op alle UvA werk- en studieplekken wordt geĂŻnstalleerd. Voor thuisgebruik kan iedereen het zelf installeren.
Wat al wel kan is een individueel account aanmaken. Studenten en medewerkers van de UvA kunnen dat gratis doen door op een UvA computer naar de RefWorks site te gaan en vervolgens te klikken op "Sign up for an individual account".
De onvolprezen afdeling Informatiediensten van de UB Amsterdam heeft handleidingen gemaakt voor het exporteren van titels naar RefWorks vanuit de UvA-catalogus, de Digitale Bibliotheek en diverse databases.
Zie: http://www.uba.uva.nl/actueel/object.cfm/7D06F9F6-531E-477F-AA590935D3C30E4E
Voor wie meer begeleiding wenst: vanaf september 2010 zal de UB maandelijks een cursus RefWorks verzorgen.
Ik ga die cursus zeker volgen!

Foto getiteld "Pile of Books in Prague Library", is afkomstig van Flickr en werd gemaakt door callumscott2

maandag 14 juni 2010

Tijdschriftenevaluatie: respons van 53%

De eerste fase van de online-tijdschriftenevaluatie (zie mijn post hierover op 6 mei 2010) is afgerond.  
Van de 19 hoogleraren en UHD's die bij de afdeling Politicologie waren benaderd, hebben er 10 aan de evaluatie meegedaan. Dat is een respons van 53%. Niet zo hoog als het (tegenvallende) opkomstpercentage bij de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni (dat was 75,3%), maar toch helemaal niet slecht.
In ieder geval wil ik de 10 respondenten heel hartelijk bedanken voor hun medewerking!

Met zijn tienen hebben deze wetenschappers 1020 tijdschriften geselecteerd: 571 tijdschriften die naar hun oordeel absoluut aanwezig moeten zijn, 333 tijdschriften die wenselijk zijn en 116 tijdschriften, die in hun ogen aardig zouden zijn om te hebben wanneer het budget dit toelaat.
Kijken we naar de herkomst van de 10 respondenten, dan waren medewerkers van Bestuur en Beleid en Internationale Betrekkingen
goed vertegenwoordigd met elk 4 hoogleraren en/of UHD's. Politicologie en Politieke Theorie en Politiek Gedrag scoorden iets lager met elk slechts een respondent.
Wat nu vervolgens gaat gebeuren is dat de resultaten van deze evaluatie worden bekeken in relatie tot de tijdschriftenpakketten, waar de UvA momenteel in participeert.
Wordt dus vervolgd!

maandag 31 mei 2010

Via Twitter naar het Torentje

In deze dagen voorafgaand aan de Tweede Kamer-verkiezingen op 9 juni is het in kranten en op tv een geliefd thema: hoe politici sociale media als Hyves, Facebook en de berichtendienst Twitter gebruiken om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen en zo het Torentje in Den Haag te bereiken.
Koplopers op Hyves zijn Balkenende met bijna 200.000 vrienden en PVVer Geert Wilders met 86.000 vrienden.* Op Twitter is een partijgenoot van Balkenende, Maxime Verhagen al lange tijd actief, hoewel Groen Links lijsttrekker Femke Halsema er ook wat van kan.
In de afgelopen weken hebben met uitzondering van Mark Rutte ook alle andere lijsttrekkers zich op Twitter aangemeld. Niet zozeer om met de kiezer te communiceren, alswel om de verkiezingsboodschap uit te dragen. Dit laatste bleek uit een onderzoek van de NOS, dat afgelopen zondag in het NOS-journaal werd gemeld: de meeste lijsttrekkers geven niet of nauwelijks antwoord op vragen die hen via Twitter worden gesteld. De enige die dit wel en in ruime mate deed is Marianne Thieme, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, die van de NOS dan ook de 1e prijs krijgt als "actiefste en sociaalste twitteraar".

Een politicus die al jaren geleden de kracht van sociale netwerken onderkende is de huidige Amerikaanse president Barack Obama.
Zijn campagneteam mobiliseerde in 2008 Obama's 'volgelingen' via Facebook,  zette toespraken van Obama op You Tube en verspreidde campagnenieuws via e-mail en sms, voordat de traditionele media dat konden brengen.
Lees er alles over in het boek
Communicator-in-chief: how Barack Obama used new media technology to win the White House.
Auteur: J.A. Hendricks
Plaats en jaar van uitgave: Lanham MD, 2009
En : te leen in de Bushuisbibliotheek (op de plank te vinden onder nummer 89.57 297)

* Cijfers afkomstig uit: artikel 'Via Twitter naar het Torentje'  in: Haarlems Dagblad, d.d. 22-5-2010

woensdag 19 mei 2010

Nieuwe aanwinsten internationale betrekkingen

Ik zal op deze blog regelmatig nieuwe aanwinsten van de Bushuisbibliotheek vermelden. Om te beginnen vandaag een paar nieuwe boeken op het gebied van internationale betrekkingen.
Ik geef van elk boek: auteur(s) of editor(s), titel, plaats en jaar van publikatie, trefwoorden, link naar informatie die de uitgever verstrekt en tenslotte het nummer waaronder het boek in de bibliotheek op de plank te vinden is.
Voor wie het nog niet wist: 313 is binnen de UvA-omgeving het nummer van de Bushuisbibliotheek, het nummer daarachter is het plaatsnummer van het boek.

R. FAWN (ed.),
Globalising the regional: regionalising the global.
Cambridge/New York, 2009
Trefwoorden: internationale organisaties; regionalisme, globalisering
http://www.cambridge.org/catalogue/catalogue.asp?isbn=9780521759885
313: 89.70 387


D. ROBERTS,
Global governance and biopolitics: regulating human security.
London, 2010
Trefwoorden: internationale betrekkingen, bestaansminimum, sociale verandering
http://www.zedbooks.co.uk/book.asp?bookdetail=4342
313: 89.70 391


REFORMING International institutions: another world is possible.
Ed. by the UBUNTU Forum Secretariat.
London, 2009
Trefwoorden: internationale organisaties, internationale samenwerking
http://www.earthscan.co.uk/?tabid=74783&v=200
313: 89.72 112

M.P. KARNS & K.A. MINGST
International organizations: the politics and processes of global governance.
Boulder, 2010 (2nd ed)
Trefwoorden: internationale organisaties; globalisering
http://www.rienner.com/title/International_Organizations_The_Politics_and_Processes_of_Global_Governance_2nd_edition
313: 89.72 116

STARKEY, M.A. BOYER & J.WILKENFELD,
International negotiation in a complex world.
Lanham, 2010 (3rd ed)
Trefwoorden: internationale conflicten; onderhandelen; diplomatieke betrekkingen


http://www.rowmanlittlefield.com/Catalog/SingleBook.shtml?command=Search&db=^DB/CATALOG.db&eqSKUdata=0742566803&thepassedurl=[thepassedurl]
313: 89.90 226

donderdag 6 mei 2010

Tijdschriftenevaluatie

Vandaag, donderdag 6 mei gaan wij in de bibliotheken van FMG (Bushuis- en Pierson Revesz Bibliotheek)van start met de tijdschriftenevaluatie.
De bibliotheek biedt toegang tot duizenden online en/of papieren tijdschriften en we hebben de kennis van jullie, medewerkers, nodig om de collectie actueel te houden.

Alle (gewone) hoogleraren en UHD's zullen een dezer dagen een e-mail ontvangen met daarin een uitnodiging om in een online database aan te geven welke tijdschriften voor Politicologie onmisbaar, belangrijk of gewenst zijn. Zij kunnen deze gegevens alleen of in samenwerking met directe collega's invullen. Ook kunnen ze dit uitbesteden aan een collega uit hun onderzoeksgroep.

Wie mocht denken dat na deze evaluatie in de tijdschriftencollectie de beruchte 'botte bijl' gehanteerd gaat worden heeft het mis. De bedoeling is dat het een lijst gaat opleveren met titels waarop wij mogelijk een abonnement kunnen nemen en een lijst met titels die we kunnen annuleren. Dat laatste zal niet gebeuren zonder overleg met de onderzoeksleiders.
Naar verwachting zullen er trouwens niet veel titels opgezegd worden, omdat het merendeel van de tijdschriften onderdeel uitmaakt van grote pakketten, zogenaamde package deals. De resultaten van deze evaluatie kunnen ons hopelijk helpen om scherpe prijsafspraken met de uitgevers te maken, zodat we meer ruimte hebben voor de aanschaf van nieuwe titels. 

We hopen op ieders medewerking. Mocht u een tijdschrift missen in ons aanbod, laat dit dan weten aan de hoogleraar of UHD van uw onderzoeksgroep, zodat dit kan worden meegenomen in de evaluatie.

vrijdag 23 april 2010

Loungen in het Bushuis

Sinds deze week kunnen studenten onthaasten op de begane grond van het Bushuis, waar rode en zwarte banken zijn geplaatst, aangeschaft bij een niet nader te noemen  Zweeds woonwarenhuis!

Ik heb vroeger ook zo'n bank gehad thuis, maar die heeft het niet lang uitgehouden, omdat mijn kinderen - die toen nog klein waren - hem als trampoline gebruikten.
Studenten doen dat natuurlijk niet, die gaan er, zo te zien, alleen maar keurig op zitten!

Deze loungeruimte voorziet blijkbaar in een behoefte, ook op tijden waarop je dat niet zou verwachten. Deze foto, genomen door mijn collega Janneke Staaks (dank je wel, Janneke!) dateert van 9.00 uur 's ochtends!

donderdag 15 april 2010

Gratis audio- en videoverslagen m.b.t. lokale politiek

Sinds kort is een gedigitaliseerd audiovisueel archief van lokale en regionale overheden gratis en voor niets op internet raadpleegbaar.
Het systeem heet PolitiekArchief en bevat een kleine 40.000 multimediale vergaderingen van gemeenten, provincies en waterschappen in Nederland.



Op de homepage van PolitiekArchief staan knoppen, waarmee je deze vergaderingen kunt doorzoeken aan de hand van een thema of de naam van een persoon of partij.
De thema's varieren van Milieu en Economische Zaken tot Burgerzaken, Sport en Zorg en Welzijn. Ook is er een button om na te gaan welke moties en amendementen zijn ingediend en hoe daarover werd gestemd.
Wat betreft de gemeenten is zo'n beetje heel Nederland vertegenwoordigd, van grote plaatsen als Amsterdam en Rotterdam (inclusief stadsdeelraden c.q. deelgemeenten) tot het kleinste gehucht in Friesland. Zo heb ik met veel interesse een raadsvergadering van de gemeente Wymbritseradeel kunnen beluisteren, die half in het Nederlands, half in het Fries werd gevoerd!
De interface is helder en duidelijk, maar bij de knop 'Personen en partijen' is niet in een oogopslag te zien hoe je naar personen moet zoeken. Ook jammer is dat er geen knop 'Hulp' aanwezig is.
Ondanks deze minpuntjes is dit, denk ik, een handig hulpmiddel voor iedereen die zich bezighoudt met lokale politiek!

Bron: InformatieProfessional, 16-2-2010

donderdag 8 april 2010

Een nieuwe bibliotheekstartpagina

Sinds kort krijgen studenten die in het Studiecentrum Bushuis internet opstarten automatisch een nieuwe, op de FMG toegesneden bibliotheekstartpagina te zien.
Op het eerste gezicht lijkt hij sterk op de gewone, 'witte' homepage van de UB Amsterdam, maar er zijn wel degelijk verschillen.

Allereerst heeft de pagina de kleur van de FMG gekregen: oranje!
De informatie onder de kopjes 'Hulp' en 'Praktische informatie' is grotendeels hetzelfde als op de reguliere UBA-homepage, alleen linkt de knop 'Contactpersonen' op de Bushuispagina direct door naar de diverse informatie- en collectiespecialisten in Bushuis- en Pierson-Reveszbibliotheek.

De meest in het oog lopende verandering is echter het item 'Vakgebieden'.
Hier kan men direct kiezen voor de eigen discipline. Klikt u bijvoorbeeld op 'Politicologie', dan verschijnt de vakgebiedspagina Politicologie met een link naar de Digitale Bibliotheek, compleet met de databases die daarin voor politicologie beschikbaar zijn. Ook vindt u daar een grote hoeveelheid internetbronnen, die voor politicologen interessant kunnen  zijn en aan de rechterkant de button 'Doe een aanschafsuggestie'. Er verschijnt dan een webformulier dat na invulling/verzending bij mij terecht komt.
Deze vakgebiedspagina bestond al geruime tijd, maar is nu door deze aangepaste  bibliotheekstartpagina veel sneller en makkelijker te vinden.

Voor wie ook buiten het Studiecentrum Bushuis van deze startpagina gebruik wil maken, hier is de link: 

Nederlandse versie: http://cf.uba.uva.nl/nl/fmg/
Engelse versie: http://cf.uba.uva.nl/en/fsb/